Mooie gerechten voor iedereen

Peperkoek gevuld met kersen en pure chocolade

Peperkoek gevuld met kersen en pure chocolade


W
inter, de tijd om te bunkeren wat we het afgelopen jaar hebben moeten laten staan. De tijd van dikke truien die onze welvaartsbuikjes verbergen; die summerbodies kunnen we ten slotte toch wel vergeten en we beginnen wel weer opnieuw in de sportschool op 2 januari.

Als toevoeging op de maand waarin eten toch wel centraal staat, ben ik enige tijd opzoek geweest naar hoe ik mijn cravings om kon zetten in iets dat mijn maagje blij maakt. Ik bedoel, op een gegeven moment komt al dat gourmetten en al die chocoladeletters toch ook wel een beetje je strot uit.

Ik vind zelf een plak ontbijtkoek altijd erg lekker dus probeerde ik hiermee een beetje te experimenteren. Ik woon sinds een aantal maanden in Limburg en wat mij opviel is dat ze hier ontbijtkoek, peperkoek noemen. Zelf vind ik de benaming peperkoek wat beter passen bij mijn baksel aangezien je dit niet alleen bij het ontbijt kan eten maar eigenlijk gewoon de hele dag door.

De peperkoek is heerlijk bij een warme kop chocolademelk maar combineert ook goed met een lekkere Châteauneuf-du-Pape op de bank.

Ik heb getwijfeld tussen twee peperkoeken die ik wilde plaatsen op mijn blog, de peperkoek gevuld met gekarameliseerde peer en witte chocolade en deze obvs. Uiteindelijk ben ik toch voor deze peperkoek gegaan aangezien hij ietwat minder zoet is en je door deze peperkoek wel aan je suikertrekken komt maar niet  in een suikercoma beland. De peperkoek is erg makkelijk te maken en blijft zeker een week goed. Doe de peperkoek nadat die afgekoeld is in een trommel en de krokante rand is de volgende dag lekker smeuïg. Persoonlijk vind ik de peperkoek de volgende dag zelfs lekkerder. De koek is erg geschikt voor als je bezoek krijgt maar ook prima om in je eentje op de bank op te kanen. #guiltypleasures. Veel plezier met bakken en laat mij weten wat je ervan vond!

Groet,

Kevin

 

 Dit heb je nodig voor de Peperkoek gevuld met kersen en pure chocolade

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram donkere basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 12 gram koekkruiden
  • 2 eetlepels honing
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 300 ml volle melk
  • 5 eetlepels rinse appelstroop
  • Een kleine scheut amandel aroma
  • Een kleine scheut vanille aroma
  • 680 gram kersen op siroop ( uitlekgewicht 350 gram )
  • Flink handje verse kersen om de peperkoek mee te garneren( deze zijn alleen in de zomer verkrijgbaar )
  • 140 gram pure chocolade ( het liefst rond de 70% )

Benodigdheden in de keuken

  • cakeblik
  • vergiet
  • zeef
  • garde

Stappenplan

  1. Als allereerst zet je de oven aan op onder-en-boven warmte, zet deze op 160 graden.
  2. Gooi de pot met kersen leeg in een vergiet, laat deze goed uitlekken.
  3. Weeg het zelfrijzend bakmeel af en zeef dit tot je geen klontjes meer hebt.
  4. Meng het meel samen met het zout, de koekkruiden en de vanillesuiker
  5. Zet het mengsel even apart.
  6. Smelt de boter in de magnetron tot het een klein beetje zacht is, het hoeft lang niet helemaal gesmolten te zijn.
  7. Weeg de suiker af en meng dit met een garde samen met de boter. Lepel de appelstroop en de honing hierdoorheen en voeg de melk toe. Om dit af te maken gooi je hier een kleine scheut amandel en vanille aroma doorheen. Niet teveel want dit is erg overheersend in je peperkoek.
  8. Meng het meelmengsel en het suikerpapje samen met de garde.
  9. Snij de kersen in vieren, dit hoeft natuurlijk niet precies maar zorg ervoor dat je kleine stukjes hebt.
  10. Snij de chocolade, doe dit met een groot mes en probeer als het zeg ware de chocolade eraf te beitelen.
  11. Meng de kersen en de chocolade door het mengsel heen.
  12. Vet de bakvorm in met roomboter en vul deze met het mengsel.
  13. Plaats de peperkoek in de oven en zet de timer op 65 minuten.
  14. Na 70 minuten kijk je even naar de peperkoek, probeer goed op het midden te letten en druk een satéprikker in de peperkoek, komt deze schoon terug dan is die goed, zo niet doe de peperkoek er nog 10 minuten in.
  15. Laat de peperkoek minimaal een uur afkoelen, snij dan de randjes los en zet de bakvorm op zijn kop, paar keer kloppen en de peperkoek is eruit!
Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


6 thoughts on “Peperkoek gevuld met kersen en pure chocolade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *