Mooie gerechten voor iedereen

Gevuld speculaas

Gevuld speculaas

Nou kom ik misschien ietwat te laat met dit recept maar ik moest het toch met jullie delen. We hebben Sinterklaas achter de rug en we gaan richting de kerst, heel erg leuk allemaal maar zonder deze gevulde speculaas geproefd te hebben kun je eigenlijk niet met goed fatsoen de kerst ingaan.

Vergeet al dat Sinterklaas gedoe over regenboogpieten en alle drama eromheen en focus je op deze overheerlijke gender fluïde/totaal onpartijdige gevulde speculaas. Want als we eerlijk zijn is het toch het eten waar het leven uiteindelijk om draait. Deze oer-Hollandse treat doet het altijd goed bij iedereen en blijft natuurlijk ook gewoon heel erg zalig.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik sinds de zomer al aan het bakken ben en opzoek was naar het perfecte recept voor gevuld speculaas. Ik bedoel, Google het maar eens; je krijgt 238.000 hits. Dit zorgt ervoor dat je door de bomen het bos niet meer kan zien want ja god.. welke is nou het lekkerste?

Nou zoek niet verder, dit is het lekkerste recept voor gevuld speculaas. Misschien niet het gezondste, of ach eigenlijk weet ik dat wel zeker van niet, maar verdomde lekker! #treatyoself.

Ik heb behoorlijk wat geëxperimenteerd met dit recept en ben tot de conclusie gekomen dat hoe meer roomboter je gebruikt, hoe beter die word. Dus vandaar dit lekkere vette recept.

Mocht je trouwens niet zo’n grote eter zijn ( dat kan natuurlijk.. ); dan snap ik best dat je niet zo’n heel gevuld speculaas op krijgt. Het is gelukkig ook prima in te vriezen. Verder heb ik er behoorlijk wat amandelspijs in gedaan, dat komt omdat ik dat gewoon heel erg lekker vind. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hier wat minder van in te doen.

Dit recept is eigenlijk heel makkelijk om te maken, het is wel even aankloten met het deeg maar als je gewoon de stappen volgt kan iedereen dit maken. Wat ik ook niet moet vergeten te benoemen is dat je huis zo lekker gaat ruiken, net een bakkerij. Het ruikt in ieder geval stukken beter dan de namaak-bak-geur gingerbread scented candles van de Primark die iedereen momenteel in huis heeft staan.

Veel plezier met bakken en laat mij weten wat je ervan vond!

Groet,

Kevin

Dit heb je nodig voor de speculaas:

 • 150 gram donkere basterdsuiker
 • 300 gram bloem
 • 160 gram ongezouten roomboter
 • 1 pakje baking soda
 • 20 gram speculaaskruiden ( half potje )
 • 20 ml volle melk
 • snufje zout
 • 1 ei opgeklopt
 • 1 theelepel honing
 • 1 lepel rinse appelstroop
 • Amandelen

Dit heb je nodig voor de amandelspijs:

 • 175 gram amandelmeel
 • 130 gram honing
 • 1 pakje vanillesuiker
 • Citroen
 • 1 ei

 

Benodigdheden in de keuken:

 • bakvorm

Stappenplan

 1. Als allereerst weeg je de bloem af en zeef je dit tot je geen klontjes meer hebt.
 2. Meng de bloem samen met de basterdsuiker, speculaaskruiden, zout en de baking soda.
 3. Smelt de boter tot het semi-zacht is en voeg dit bij je mengsel.
 4. Voeg de melk, de honing en de stroop toe en schep dit door elkaar heen.
 5. Je hebt nu een mooi beslag ( hopelijk ), kneed dit tot je een goed vast deeg hebt.
 6. Maak van je deeg een bal en leg deze op een bord in de koelkast. Laat de bal zeker 45 minuten in de koelkast staan, het is namelijk zo dat je wilt dat je deeg goed stevig word. Doe je dit niet, krijg je slap deeg en kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat het een plakkerig goedje wordt.
 7. Zet nu je oven aan op onder-en-boven warmte, zet deze op 180 graden.
 8. Weeg het amandelmeel af en spatel de honing er goed doorheen tot je een mooi kruimelig papje hebt. Voeg de vanillesuiker toe, dit kan op smaak. Ik vind het zelf lekker als er veel doorheen zit. Voeg ook een klein beetje citroenrasp toe.
 9. Kluts een ei en doe de helft hiervan door de amandelspijs heen, maak hier een mooie bal van en leg deze in de koelkast.
 10. Nu vervolgen we met het deeg, haal het uit de koelkast en kneed er nog even goed in, als je dit niet doet kan je scheuren krijgen in je deeg.
 11. Pak je bakvorm, vet deze goed in met roomboter.
 12. Scheur je deeg in tweeën, met een bal voor de bodem en een ietwat grotere bal voor de zijkantjes en de bovenkant. Rol je deeg mooi uit en bekleed de bodem en de zijkanten van de bakvorm.
 13. Pak nu de amandelspijs uit de koelkast en strijk het mooi uit over je deeg. Plaats op de amandelspijs de bovenkant van de speculaas.
 14. Probeer ervoor te zorgen dat je niet teveel drukt op de bovenkant van de speculaas dit kan er namelijk voor zorgen dat je anders het spijs ongelijk verdeeld. Zorg ervoor dat je geen ‘’scheuren’’ in je deeg hebt en dat dit er allemaal glad uitziet.
 15. Garneer de speculaas met wat amandelen, leg ze een beetje strategisch neer zodat je met het snijden van de speculaas een beetje uitkomt.
 16. Bestrijk de bovenkant van de speculaas met de rest van het ei dat je nog over hebt van de amandelspijs.
 17. Zet de speculaas 35 minuten in de oven, controleer deze meteen als die klaar is. De gevulde speculaas moet stevig maar nog wel zacht zijn. Controleer een aantal keer tijdens het bakken hoe de speculaas eruit ziet dit verschilt namelijk per oven.
 18. Laat de speculaas minimaal een uur afkoelen. Bewaar de speculaas afgesloten.

 

 

 

 

 

 

Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *