Mooie gerechten voor iedereen

Witte chocolade-karamel cheesecake

Witte chocolade-karamel cheesecake

Ze zeggen dat verboden vruchten vaak de zoetste zijn; die sappige rode appels die hangen te shinen of dat lekkere vettige saucijzenbroodje. Dit stamt natuurlijk af van het Bijbelse verhaal over Adam en Eva. Koppel dit eens aan de hedendaagse tijd, 2018 waarin vrijwel alles verboden is om te eten. De tegenwoordig verboden vruchten waren de superfoods van 10 jaar geleden; aardappels, rijst etc… Voeding die je maagje een glimlachje geeft wordt geshamed anno 2018; en dingen als vegan raw coconut worden nota bene helemaal de lucht ingeprezen.

 

Nu moet ik eerlijk toegeven dat mijn witte chocolade-karamel cheesecake absoluut geen superfood is, sterker nog deze cheesecake zou juist geshamed moeten worden, in een hoekje moeten worden gezet. Maar daar is hij te lekker voor…Mijn cheesecake is absoluut een verboden vrucht; een cheesecake die je muffin top laat uitgroeien tot een Bossche bol.
Helaas is deze cheesecake ook ooit bijna mijn ondergang geweest, en ik ben daarom ook altijd erg voorzichtig met dit baksel.

Het was een prachtige zomerdag afgelopen augustus en ik besloot om voor mijn verjaardag deze cheesecake te serveren, in de avond zouden er een aantal mensen langskomen om te borrelen. Zoals jullie hieronder kunnen lezen moet de gecondenseerde melk 4 uur lang koken in een blikje om er een (zaaalige) karamel van te maken. Dus ik, na netjes 4 uur gewacht te hebben, trek het blikje open.. Flats.. krijg een lading karamel die gelanceerd wordt vanuit het blikje in mijn gezicht. FUCK. Bleek dat er een klein gaatje in het blikje zat waardoor er op het blikje extreem veel druk kwam te staan.

Als verjaardagscadeau kreeg ik een prachtige 2e graads brandwond van mijn oog tot aan mijn kin. Loves it! Dus kon ik de twee weken erna met een ingepakt gezicht door het leven gaan, wat natuurlijk wel een grappig gezicht was maar waar je wel flink mee voor lul liep. Gelukkig heeft mijn dokter ( shoutout to dr. Albayrak ) mij weer weten op te knappen en heb ik er minimale pigmentatie aan overgehouden.

Verboden vrucht dus, die cheesecake … in het kader van ‘’god straft meteen’’. Ik heb ‘m voor vijf maanden niet durven maken, maar toch vorige week weer een poging gewaagd. Ingepakt en wel (zonnebril opgezet, theedoek over m’n bakkes heen gedaan) trok ik het blikje open. Deze keer heb ik ‘m overleefd zonder brandwonden. Mocht je na dit verhaal nog zin hebben om deze cheesecake te bakken raad ik je zeker aan om uit te kijken met de gecondenseerde melk. Maar als ik er zo op terug kijk; op deze verboden vrucht… is het allemaal de kreukels in mijn kop wel waard geweest.

Veel plezier met bakken en laat mij weten wat je ervan vond!

Groet,

Kevin

 

 Dit heb je nodig voor de cheesecake

 • 375 gram brokspeculaas
 • 120 gram roomboter
 • 100 gram melkchocolade
 • 300 gram witte chocolade
 • 150 ml slagroom
 • 600 gram Philadelphia (naturel)
 • 120 gram witte basterdsuiker
 • 3 medium eieren
 • Blikje gecondenseerde melk (ik pak altijd Friesche vlag )

 

Benodigdheden in de keuken

 • Bakvorm
 • Bakpapier

Stappenplan

 1. Zet de oven op 180 graden.
 2. Verkruimel de brokspeculaas (ik doe dit altijd in de keukenmachine, mocht je deze niet hebben kun je de speculaas in een zak doen en hier met de onderkant van een pan op rammen)
 3. Smelt de roomboter en doe dit samen met de verkruimelde brokspeculaas.
 4. Pak de bakvorm en plaats bakpapier op de bodem, vet de randen in met boter.
 5. Maak van de brokspeculaas een mooie bodem en druk deze goed aan.
 6. Bak deze 15 minuten af in de oven en zet daarna de oven op 140 graden.
 7. In de tussentijd laat je de witte chocolade au bain-marie smelten (voor degene die niet weten hoe dat moet… GOOGLE THAT SHIT). Voeg als je chocolade gesmolten is de slagroom erbij en laat dit totdat het een glad mengsel is opstaan.
 8. Weeg de basterdsuiker af en meng dit samen met de Philadelphia.
 9. Roer een voor een de eieren bij het roomkaas mengsel.
 10. Schaaf met een koksmes de melkchocolade in kleine stukjes.
 11. Voeg de gesmolten chocolade met slagroom bij je roomkaas mengsel, spatel dit goed door elkaar en voeg de melkchocolade hier ook bij.
 12. Schenk je cheesecake mengsel in je bakvorm op de brokspeculaasbodem en bak deze een uurtje af.
 13. Als je cheesecake klaar is moet hij 4 uur opstijven in de koelkast. Nu begin je aan de karamel.
 14. Zet een grote pan met kokend water op het vuur en plaats hier het blikje gecondenseerde melk in (trek de wikkel van het blikje ervan tevoren alvast af).
 15. Laat het blikje 4 uur lang koken, zorg ervoor dat het blikje onder water blijft staan anders ontploft het blikje en heb je een verschrikkelijke zooi in je keuken.
 16. Maak na 4 uur het blikje voorzichtig open en strijk de gloeiendhete karamel voorzichtig uit over je cheesecake en zet deze nog even in de koelkast.
 17. Na een uurtje kan je de cheesecake aansnijden, En dan is het genieten!

 

 

Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *