Mooie gerechten voor iedereen

Grieks tafeltje

Grieks tafeltje

Vlees, vlees en nog eens vlees. Als ik aan de Griekse keuken denk is het eerste wat in mij opkomt; FLEISCH. Zalig gekruide gyros en heerlijke gemarineerde stukken vlees laten mij bij de gedachte al watertanden.

Alleen niets is minder waar… de Griekse keuken bestaat helemaal niet uit alleen maar vlees, er zijn zoveel andere keuzes en de mogelijkheden zijn on-ge-kent. Heerlijk bereide moussaka of prachtig zalmfilets op Griekse wijze.
Maar helaas heb ik er gewoon voor gekozen om dit allemaal even te negeren en gewoon lekker te doen alsof deze waanzinnige keuken alleen maar uit vlees bestaat. En dan niet een beetje he… gewoon belachelijke hoeveelheden vlees.

Nu ben ik zelf echt een rasechte tatta en zeker geen Yannis, hierdoor moest ik toch de afgelopen maanden veel research doen naar hoe ik mijn gerechten op -en top Grieks zou krijgen. Ik ga wel van kleins af aan al naar ‘de Griek’ toe; geboren en getogen in Zoetermeer waar er echt een overschot aan Griekse restaurants is, is dat ook niet erg vreemd. Het aantal Griekse restaurants staat daar ongeveer gelijk aan 2 per 1 inwoner.
Elke keer als wij weer naar ‘’de Griek’’ gingen lag ik minimaal 3 uur wakker met brandend maagzuur en moest ik zeker 4 keer s ‘nachts mijn bed uit om met water mijn muil te blussen.

Want ja Grieks is gewoon heel erg vet en o zo zout… Maar ach, who gives a fuck.

Nu heb ik tijdens mijn culinaire zoektocht naar de Griekse keuken ontdekt dat er toch wel 1 rode draad door heel de Griekse keuken heen loopt. Het kruid dat mijn gerechten in ieder geval met elkaar verbindt is het magische kruid ‘Oregano’. Oregano is toch wel een kruid dat je eigenlijk op elk stukje vlees kunt pleuren waardoor het zelfs de meest overcookte steak tot een meesterwerk omtovert.

Ik heb deze recepten zelf samengesteld, met een klein beetje hulp van de plaatselijke Griek in Mestreech. Ik heb ze wel zo aangepast aan hoe IK ze lekker vind, dus het kan zijn dat ik niet het authentieke Griekse recept volg maar de ver-tatta-de versie hiervan. Maar als je daarnaar zoekt moet je vooral gewoon lekker verder zoeken. ( Alvast een linkje voor de haters http://bfy.tw/FzT9 )

Dus ik zou zeggen καλή όρεξη! Geniet van het koken en drink er vooral lekker een ouzootje bij om het zout weg te spoelen. ( of wat kan jou het schelen… een hele fles ouzo )

Veel succes en laat mij weten hoe het is geworden!

 

Tomatenrijst

  • 300 gram witte rijst
  • 1 groentebouillonblokje
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 300 gram gezeefde tomaten
  • 2 theelepels tijm
  • 2 theelepels oregano
  • 2 theelepels zeezout
  • 2 theelepels peper

 

  1. Kook de rijst samen met het bouillonblokje tot deze goed gaar is, dit is ongeveer 10 tot 12 minuten
  2. Als de rijst klaar is, giet je deze af en doe je de deksel op de pan.
  3. Snij de ui en de knoflook in stukjes ( je kan ervoor kiezen om deze te persen, ik doe het er liever in kleine stukjes door heen ) en bak deze op in de pan tot het goed gaar is.
  4. Voeg de rijst erbij toe en roerbak deze samen met de ui en de knoflook.
  5. Voeg de tomatenblokjes erbij toe en bak deze 2 minuutjes mee.
  6. Voeg de gezeefde tomaten bij het mengsel en laat dit pruttelen op laag vuur.
  7. Gooi de tijm, oregano, zeezout en het peper bij de rijst en laat dit ongeveer 20 minuutjes op laag vuur doorpruttelen.
  8. Voila! Je rijst is klaar, je kunt er ook voor kiezen om een grote pan te maken en deze in te vriezen; het smaakt namelijk nog net zo goed als je het een volgende keer opbakt.

Gyros

  • 260 gram varkensschnitzel
  • 1 grote rode ui
  • 3 theelepels oregano
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels zeezout
  • 2 theelepels peper
  • Of je pakt gewoon een potje Griekse kruiden van de AH ( ook best wel dikke priem heur… )

 

  1. Snij de schnitzels in dunne reepjes, dus geen roerbakreepjes maar echt dunne reepjes.
  2. Gooi alle kruiden bij elkaar in een kom en meng dit samen met 4 eetlepels olijfolie.
  3. Marineer de schnitzels in dit mengsel en laat dit minimaal 30 minuten intrekken.
  4. Snij de ui in mooie halve ringen.
  5. Bak de gyros samen met de ui op in de pan, om mooi zacht vlees te krijgen bak je het eerst op hoog vuur op en zet je daarna het vuur laag en plaats je de deksel erop.

Tzaziki

  • 250 ml volle Griekse yoghurt
  • 1/4 komkommer
  • 3 theelepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel dille

 

  1. Schil de komkommer, en snij deze in ministukjes. Voor mijn part gooi je de komkommer in de blender; als het maar kleine stukjes zijn.
  2. Pel en pers de knoflook.
  3. Doe de Griekse yoghurt in een schaal, let er a.u.b. op dat je geen ROERYOGHURT gehaald hebt; anders krijg je van die waterige tzatziki.
  4. Meng de knoflook en de komkommer bij de yoghurt .
  5. Doe de olijfolie erbij en voeg al roerend de kruiden toe.
  6. Het lijkt op het eerste gezicht misschien dat er niet genoeg knoflook in zit, alleen dit trekt nog in de tzatziki; dus als je het een halfuurtje in de koelkast laat staan moet je het nog even proeven. Ik heb dit recept samengesteld naar mijn smaak, het kan natuurlijk dat jij vind dat er nog iets meer kruiden in moeten dus blijf vooral proeven. ( hé wat vervelend )

Souvlaki ( 2 stuks)

  • 260 gram varkensschnitzel
  • 2 theelepels komijn
  • 3 theelepels oregano
  • 2 theelepels tijm
  • 2 theelepels zeezout
  • 2 theelepels peper
  • Satéprikkers

 

  1. Dep de schnitzels droog met keukenpapier en snij deze in vierkantjes, ze hoeven niet allemaal even groot te zijn.
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  3. Meng alle kruiden samen met 3 eetlepels olijfolie in een schaal en marineer de schnitzels hier minimaal 30 minuten in.
  4. Rijg de stokjes, als het goed is hoor je ongeveer 4 a 5 stukjes per stokje te hebben.
  5. Plaats deze op een bakplaat in de oven, laat de souvlaki’s ongeveer 15 minuten garen. Hou ze wel even in de gaten aangezien elke oven anders is en draai ze na 7 minuten even om.

Bifteki (4 stuks )

  • 300 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • Een half kopje paneermeel
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 theelepels peterselie
  • 1 theelepel oregano
  • 2 theelepels zeezout
  • 2 theelepels peper

 

  1. Pel en pers de knoflook.
  2. Meng het gehakt samen met het ei en het paneermeel, voeg hierbij alle kruiden en de knoflook toe.
  3. Draai mooie schijven van het gehakt, geen gehaktballen maar ook geen hamburgers… het moet er een beetje tussenin zitten.
  4. Bak de schijven in een braadpan op in olijfolie, doe dit op hoog vuur. Zodra de bifteki een mooi bruin kleurtje heeft zet je het vuur laag en laat je ze met de deksel op de pan doorgaren tot ze klaar zijn.

 

 

 

 

Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *