Mooie gerechten voor iedereen

Breakfast burger

Breakfast burger

Ofja, mag ik het eigenlijk wel een burger noemen, is een echte burger niet gemaakt van een koe en is dit gewoon een broodje? Joost mag het weten. Tegenwoordig verkopen ze hamburgers tenslotte bij de Burger King ook gewoon als sandwiches; dus ik doe het gewoon lekker ook.

Het idee voor deze burger is ontstaan rondom de feestdagen; ik heb behoorlijk wat geëxperimenteerd met smaken en vind dit de ideale breakfast burger voor speciale gelegenheden. (of gewoon lekker op een casual dinsdag) Het zit namelijk zo; ik hou van lekker eten, genieten. Je zou kunnen zeggen dat ik een behoorlijke Bourgondiër ben. En dan komen de feestdagen, dan wil je toch wel iets speciaals maken voor het ontbijt. Aangezien wij iedere dag behoorlijk uitgebreid ontbijten was een roereitje met afbakbroodjes eigenlijk niet echt een optie; dit eten wij al namelijk zeker drie keer per week. Dus dan ga je een beetje nadenken, wat is nou iets anders doch socially acceptable als ontbijt; niet te heftig maar toch vullend.

Toen kwam ik uit bij mijn breakfast burger, dit broodje heeft alle ingrediënten die ik lekker vind; sla, avocado, kip, bacon, ei en ui (èè met ûh). Daaroverheen een heerlijk romige saus; die je maagje lekker wakker schudt zo in de vroege morgen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het een behoorlijk pittige burger vind; maar de proefpersonen vonden dit altijd wel meevallen. Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoeveel cajunkruiden je erop flikkert. Ik hou d’r van als iets ruim is belegd; misschien meestal zelfs iets té ruim, ik hou van veel, veel vlees, veel saus, veel calorieën. Des te meer des te beter, extreem veel dus; net als mijn persoonlijkheid. Ik hou er dus ook erg van als de burger lekker pittig is, dus als je daar goed tegen kan moet je er zeker een tering-hoeveelheid cajun op pleuren. Ondanks dat ik geniet van pittig eten beschermt mijn kortpittige kapseltje mij hier helaas niet tegen. Ik sta na een portie sweet chili saus al zeker een uur in de fik. Dat is dus wel een beetje jammer…

Mijn breakfast burger is helaas geen gezond broodje meer, maar dat was eigenlijk ook nooit echt mijn insteek. Ik heb iedere keer nog wel hoop tijdens het bereiden dat het misschien toch nog een low calorie breakfast gaat worden, maar helaas. Als broodje heb ik gekozen voor een heerlijke Italiaanse bol van de AH. Deze had ik ook bij de bakker kunnen halen; maar ik vind het brood van de appie gewoon erg lekker, in tegenstelling tot het brood van de Jumbo dat ik zelfs mijn ergste vijand nog niet toewens. Met dat brood kan je menig kleiduifje doodgooien.
Weetje wat het is; je kunt heel gemakkelijk zelf ook brood maken, maar ik had er gewoon simpelweg even geen zin in om dit te doen. En tenslotte wil ik mijn burger ook gewoon lekker toegankelijk houden voor iedereen.

Ik zou zeggen, geniet ervan en laat in de comments weten wat je ervan vind!

Neem ruim!

Groet,

Kevin

 

Dit heb je nodig voor 2 burgers

 • 2 medium eieren
 • Twee broodjes (ik pak meestal de Italiaanse bollen)
 • 1 avocado
 • Halve rode ui
 • 1 kipfilet
 • 6 plakjes bakbacon/ontbijtspek
 • 2 handjes ijsbergsla
 • 1 eetlepel poedersuiker
 • 4 eetlepels yoghurt-mayonaise
 • 4 eetlepels volle kwark
 • Citroensap
 • Cajunkruiden
 • Peper
 • Zeezout

Stappenplan

 1. Kook de kipfilet met de cajunkruiden, peper en zout tot deze gaar is.
 2. Zodra de kipfilet gaar is trek je ‘m uit elkaar met een vork en kruid je deze nogmaals met peper zout en cajunkruiden; dit mag je doen op gevoel. Laat de kip goed afkoelen.
 3. Maak de saus door de yoghurt-mayonaise en de kwark met elkaar te mengen, voeg hierna het citroensap, cajunkruiden en de peper & zout toe. Ik raad aan om veel cajunkruiden te gebruiken zodat je een lekker pittige saus krijgt. Voeg als laatst de poedersuiker toe in de saus om deze wat zoeter te maken.
 4. Bak de eitjes en de bacon op.
 5. Snipper het uitje, of snij ‘m in ringen en snij de avocado in plakjes.
 6. Snij het broodje doormidden, en smeer de bovenkant en de onderkant ruim in met de cajun-saus.
 7. Ik heb de burger als volgt opgemaakt; ik begon met de ijsbergsla daarna het eitje gevolgd door de kip. Daarna plaats je het eitje erbovenop en daarop de bacon. Bovenop doe je de avocado en de uitjes en als laatst plaats je de bovenkant van het broodje erop.
 8. Om het een beetje bij elkaar te houden doe ik er altijd cocktailprikkertjes in; het is natuurlijk ook gewoon echt een HUGE broodje.
 9. De laatste stap is om ‘m naar binnen te werken; maar dat hoef ik denk ik niet uit te leggen. Geniet ervan!
Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *