Mooie gerechten voor iedereen

Serrano kroketjes

Serrano kroketjes

Misschien staat dit alles een beetje haaks op mijn vorige blog waarin ik het gezond zijn vet aan het promoten ben maar vandaag gaan wij ons eens even lekker onderdompelen in frituurvet.
Iedereen die mij persoonlijk kent weet hoeveel waarde ik hecht aan mijn (dagelijkse) portie frituur. Frituren is een kunst die men niet moet onderschatten; maar daarbij is het bijna nog belangrijker dat de producten van hoogstaande kwaliteit zijn. Dus fuck die AH basic troep en focus je eens op echt goede frituursnacks.

Vandaag gaan we mijn favoriete snack eens onder de loep nemen; de kroket. Eerlijk gezegd obsess ik eigenlijk wel over alle frituursnacks en een frikandelletje op z’n tijd gaat er natuurlijk ook wel in; maar de kroket blijft wel mijn all-time-favorite. En wat ook nog interessant is, is het feit dat de kroket weer aan haar opmars bezig is! Je leest het goed, de kroket is namelijk een vrouw. Ik weet dat het tegenwoordig helemaal niet meer oké is om te stereotyperen; maar de kroket is zacht, sierlijk en verleidelijk (dus vandaar vrouwelijk). Daarbij komt ook nog eens kijken dat de kroket harstikke hip is anno 2K18. Dus hierbij ‘’Ode aan de Croquet’’

Nu zat ik afgelopen zomervakantie in augustus twee weekjes in Spanje; daar bij zo’n Nederlandse badplaats waar ik bijna de naam niet van durf te noemen. (Uche, Torremolinos) En daar heb ik mij toch een paar goede serrano kroketjes gegeten; daar aan het strand met de warme wind in m’n bakkes. Destijds heb ik eigenlijk de persoonlijke wederopstanding van de kroket mogen ervaren. De kroket is namelijk meer dan een snack die je op zaterdagavond samen met een baal patat haalt; de kroket verdient klasse en aanzien! Fuck die soppige kantine troep en ga erop uit om dit krokante meesterwerk te scoren of deze natuurlijk zelf te maken. De kroketjes die ik toen heb mogen ervaren aan het strand staan nog stevig in mijn geheugen gegrift en daar zijn stiekem ook een beetje deze kroketjes op gebaseerd.

Mijn recept voor serrano kroketjes is eigenlijk heel erg makkelijk; het kost wel wat tijd om de kroketjes te maken maar dat is het meer dan waard! En verder is het ook erg leuk om te doen; ik bedoel.. hoe fijn is het om de vriezer vol te hebben voor als je plots onaangekondigd weer eens de hele reutemeteut op visite krijgt. Of als je geen lover/familie/vrienden hebt a-la-Bridget Jones (all by myyyyself) deze met Pasen alleen naar binnen te werken.

ps. als je mijn kroketjes in een airfryer gaat maken kun je optyfen. Gewoon vet, gewoon lekker vet.

 

Groet,

Kevin

 

Dit heb je nodig voor de kroketjes (+-30 stuks)

 • 3 eetlepels olijfolie
 • 150 gram gezouten roomboter
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 sjalotjes
 • 150 gram tarwebloem
 • 900 ml volle melk
 • Kruidnagelpoeder
 • Oregano
 • 4 laurierblaadjes
 • Bosje verse peterselie
 • 250 gram serranoham (liefst een dik stuk)
 • 4 eieren
 • Groot pak paneermeel
 • 2 citroenen
 • Zout
 • Peper

 

Stappenplan

 1. Snipper de sjalotjes samen met de knoflook in hele kleine stukjes.
 2. Bak de sjalotjes en knoflook op in de olie op middelhoog vuur.
 3. Voeg hier vrijwel meteen de roomboter aan toe; let goed op dit kan erg spetteren.
 4. Zodra de roomboter gesmolten is voeg je de bloem en de laurier toe.
 5. Als de roomboter met de bloem samen een mooi mengsel vormt, schenk je rustig de melk bij het mengsel en zet je dit op een laag vuurtje.
 6. In de tussentijd snijd je de serrano in kleine stukjes, ik vind het erg lekker als het wat grovere kleine blokjes zijn maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Blijf wel goed roeren in het mengsel.
 7. Hak de peterselie in kleine stukjes en voeg dit samen met de serrano toe aan je mengsel.
 8. Nu komt het allerbelangrijkste, nu ga je de kruiden toevoegen aan de ragout. Ik ben zelf nogal royaal met kruiden. Mocht je dit een beetje eng vinden kun je aanhouden; 1 theelepel oregano, 1 theelepel peper en 1,5 theelepel zout. Verder pers je de citroenen uit boven je ragout; doe dit ook met beleid en proef in de tussentijd in hoeverre je een frisje in je kroketjes wilt.
 9. Nu de ragout (dus de vulling) klaar is laat je deze ongeveer 3 uur afkoelen in de koelkast.
 10. Na drie uur gaan we de kroketjes rollen, dit kan je dus helemaal op je eigen manier doen. Rol ze lekker zoals jij dat wilt, het is tenslotte jouw dag! Vis hiervoor nog wel eventjes de laurierblaadjes uit de ragout.
 11. Pak 1 schaal voor om de kroketjes in te plaatsen als je klaar bent en 1 voor het paneermeel. Daarnaast zet je nog een schaal met de 4 opengebroken eieren.
 12. Rol de kroketjes in het naar jou gewenste formaat en rol deze goed door het paneermeel heen. Hierna rol je de kroketjes door het ei heen en nogmaals door het paneermeel.
 13. Je kroketje is pas goed als er geen ragout meer zichtbaar is.
 14. Zodra je alle kroketjes hebt gemaakt leg je deze nog 3 uur in de koelkast om te rusten.
 15. Hierna kun je ervoor kiezen om ze in te vriezen of natuurlijk meteen die pan aan te flikkeren! Ze moeten ongeveer 3 minuten in het vet. (180 graden)

Geniet ervan!

Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *