Mooie gerechten voor iedereen

Zuurvlees

Zuurvlees

Zoals de meesten van jullie wel zullen weten ben ik sinds augustus woonachtig in het prachtige Maastricht. Ik ben naar Limburg verhuisd voor de liefde; maar wat ook een grote rol meespeelde is dat ik het bourgondische leventje wilde ontdekken. Het bourgondische leven is iets wat ik nogal miste in de randstad. In den haag voelde ik mij op een gegeven moment bijna schuldig als ik een stukje vlees at; dit zou namelijk niet goed zijn voor de ozonlaag, en denk tenslotte is aan al die schattige koeien die zijn geslacht voor mijn eetlust! Well honey; ik kan er niets aan doen dat wij aan de top van de voedselketen staan! En over vegetariërs gesproken; had ik al gezegd dat Hitler vega was? ‘nough said.

En dat is nou zo heerlijk aan Limburg; het gerecht dat ik vandaag met jullie ga delen is ‘’zuurvlees’’(zoervleisj) en wordt oorspronkelijk gemaakt met paardenvlees (sorry Anky). Het feit dat er paardenvlees wordt geflikkerd in gerechten bewijst maar weer dat Limburg doesn’t care om een paar schattige shetlanders. Die worden gewoon, hoppa… in de pan gepleurd. Dus vandaag gaan wij onze aorta spekken met een goed vleesgerecht.

En dat is nou zo fijn; ik hoef mij hier niet te schamen voor mijn eetlust…Limburgers hebben dat lange tafelen zo’n beetje ontdekt. En van ongegeneerd schranzen is men hier ook niet vies. Loop maar eens door de kleine straatjes van Maastricht en laat de heerlijke aroma’s van restaurants je neus indringen. Waggel een beetje door de kleine gangetjes en merk dat je aura weer helemaal gecleansed is. Hiervoor hoef je dus geen vegetariër te worden; het is gewoon niet nodig sgat.

ENNE?! Gaan wij dit ook met paardenvlees maken? Non… is het antwoord, ach als je het met paardenvlees wilt maken moet je het ook verder helemaal zelf weten hoor maar ik maak het met rundvlees. Een dingetje; je moet voor dit gerecht wel geduld hebben… het duurt tenslotte wel eventjes. Maar ook dit valt precies binnen de Limburgse mentaliteit, ik zie Limburg namelijk altijd een beetje als het Spanje van Nederland. Of beter gezegd het Catalonië. Een Limburger is namelijk ook helemaal geen Nederlander, als je aan een Limburger vraagt hoe hij iemand van boven de rivieren zou noemen is dit ‘’Hollander’’. Ik ben dus een Hollander; maar wel een bourgondische. Verder past de Spaanse mentaliteit hier goed in, men doet hier namelijk gewoon een tandje rustiger dan in de randstad. Tranquillo en manana zijn hier veel gebruikte termen (alleen dan in het Limburgs he obvs). Met de tijd is men hier overigens ook niet zo nauw. Daarom geniet ik zo van mijn leventje in Limburg; het is hier allemaal net even iets beter<3

Sorry ik dwaalde af; het ding is dus, dat er nergens zo goed wordt gekookt als in limboland. Dus ik zou zeggen; pleur d’r een ceedeetje in die je 15 jaar geleden voor kerst van je opa gekregen heb met ‘’Andre Rieu’s grootse hits’’ en geniet van dit recept.

Ps. Even wat credits naar mijn schoonmoeder voor de basis van dit heerlijke recept. Daaanke!

Haije!

 

Dit heb je nodig voor het zuurvlees

 • 1 kilo rundvlees
 • 170 ml natuurazijn geel
 • 400 ml water
 • 3 rode uien
 • 50 gram roomboter
 • 5 eetlepels appelstroop
 • 4 laurierblaadjes
 • Handje kruidnagels (vers)
 • 3 plakken ontbijtkoek
 • Peper
 • Zout
 • 3 handjes donkere basterdsuiker

 

Stappenplan

 1. Snij het vlees in kleinere stukken ter grootte van ongeveer 1/3e van je handpalm.
 2. Kruid het vlees met peper en zout en doe dit in een grote schaal, voeg hier de azijn en het water bij. Meng dit goed door elkaar.
 3. Voeg hier de donkere basterdsuiker bij; de laurierblaadjes en de kruidnagels.
 4. Laat dit 24 uur in de koelkast staan (zorg dat er geen vlees zichtbaar is boven het azijn-water mengsel.
 5. Als de 24 uren voorbij zijn gaan we beginnen met de roomboter. Laat in een ruime braadpan de roomboter smelten en fruit hier de gesnipperde uien in.
 6. Giet in de tussentijd je vlees af; laat dit goed uitdruipen. Bewaar het azijn/water/suiker mengsel, dit wordt namelijk de basis van je saus.
 7. Gooi het vlees in de pan en braad dit op laag vuur rustig aan alle kanten aan.
 8. Als het vlees een klein beetje aangebraden is pleur je de marinade in de pan.
 9. Kruid dit mengsel goed met peper en zout, dit gaat natuurlijk helemaal op smaak.
 10. Laat dit mengsel op laag vuur ongeveer 3 uur sudderen. Het beste zou zijn als je een sudderplaatje hebt; dit zorgt ervoor dat de warmte goed verspreid en dat het niet zo snel aanbrandt. Mocht je deze niet hebben moet je het gewoon ietsjes beter in de gaten houden.
 11. Als de 3 uurtjes bijna om zijn vis je voorzichtig de laurierblaadjes en kruidnagels eruit, dit is echt kutwerk en gegarandeerd dat je nog een kruidnageltje gaat vinden op je bord.
 12. Als je merkt dat je vlees mooi zacht is (ongeveer na 3 uur) gooi je de eetlepels appelstroop in de pan. Hierna voeg je ook de ontbijtkoek toe, doe dit door het te verkruimelen boven de pan. Het zou kunnen zijn dat je aan 2 plakken al genoeg hebt, dus je moet even kijken hoe dik het zuurvlees is.
 13. Laat dit nog even 15 minuutjes door pruttelen en voilà, je hebt zuurvlees gemaakt!

 

Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *