Mooie gerechten voor iedereen

Tête de veau

Tête de veau

Alweer de derde blog over mijn bourgondische leventje in Maastricht; ditmaal gaan wij ons wederom helemaal onderdompelen in een van mijn favoriete Limburgse gerechten. Ik bedoel, ik hou van een goede taart of vlaai of hoe je het ook wilt noemen maar ik heet #Kevduchef; dus niet kevdebak ofzo. Ik moet eventjes normaal gaan doen want af en toe moet er ook gewoon een lekker recept voor op de doordeweekse dag voorbij komen.

Over normaal doen gesproken; ik dacht trouwens altijd dat de mentaliteit ‘’doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’’ juist heerste in Limburg. Na veel onderzoek (deskresearch, fieldresearch, enquetes… haha not) ben ik tot de conclusie gekomen dat ik dit compleet anders ervaar. Iedereen is juist zo lekker extra in limboland. Het is zelfs enigszins over-de-top te noemen.
Vet raar want als je bijvoorbeeld boven de rivieren op een verjaardag komt mag je hopen op 2 bitterballetjes, 3 biertjes en als je goed je best doet aan het eind van de avond een pijpbeurt van de dorps-del. Waar ze hier altijd hééélemaal losgaan op verjaardagen; het bier vloeit rijkelijk, je wordt ondergedompeld in zuurvlees en de klodders mayo vliegen je om de oren. Ja, hier pakt men juist mega uit met feestjes, in tegenstelling tot in de randstad. Als je een beetje geïntegreerd bent in Limburg lult iedereen ook de oren van je kop af (waar je dan natuurlijk weer driekwart niet van verstaat en de hele tijd aan het ja-knikken bent) en tijdens carnaval na 3 fusten bier p.p. al helemaal obvs.

Wat ik wel heb gemerkt is dat Limburgers ietwat minder overdreven zijn; het hoeft allemaal niet zo schreeuwerig hier en je kan af en toe je muil ook wel gewoon houden. (Mits na 2 fusten bier natuurlijk). Wat hier haaks op staat is Amsterdam; het soort mens waar menig Maastrichtenaar een tyfushekel aan heeft ondanks de rechtstreekse treinverbinding met Damsco. Amsterdammers…die overdreven hippies die Jesse Klaver zo’n geil kontje vinden hebben. Flikker op met je pokébowl en ga zelf maar met Anne-marie naar die workshop boekweit-telen.

Overigens kom ik dus zelf gewoon uit het gehucht ‘’Zoetermeer’’ eh, dus eigenlijk heb ik niet veel recht van spreken. Zoetermeer is trouwens ook echt vet kut; echt dramatisch. Ik heb gehoord dat de architect van Zoetermeer zich heeft laten inspireren door Guantánamo bay<3. LOVES IT. Anyways; Love Limburg dus.

Terug naar de Tête de veau. Echt fucking lekker; dit is dus iets wat men hier op verjaardagen serveert (want ja, hier mag je wel blijven mee-eten en ben je niet alleen tussen 15:00-17:00 welkom). Ik heb het gerecht wel iets versimpeld; zodat het nog enigszins te doen is voor de ‘’normale mens’’ Ik heb de kalfstong en het losgeweekte vlees van de schedel maar even achterwege gelaten en zodoende is het een recept geworden dat je binnen een uurtje op tafel kunt hebben. Ik zou zeggen geniet ervan; het is ziek leuk om te maken en het houdt je weer eventjes een uurtje van de straat.

Haije!

 

Dit heb je nodig voor de Tête de veau ( 4 personen)

 • 500 gram kalfspoelet
 • 250 gram kalfsgehakt
 • 400 gram winterpeen
 • 1 stengel bleekselderij
 • 180 gram champignons
 • 1 prei
 • 2 uien
 • 2 kleine blikjes tomatenpuree
 • 3 bouillonblokjes
 • 100 gram gezouten roomboter
 • 100 gram tarwebloem
 • Scheutje worcestersaus
 • Paneermeel
 • Citroensap
 • Tijm, kruidnagel, knoflookpoeder, zout, peper,

 Stappenplan

 1. Snij de winterpeen, de bleekselderij en de prei in kleine schijfjes.
 2. Maak de champignons goed schoon en snij deze in plakjes. Snipper hierna de uien en zet deze apart.
 3. Maak 2 bouillonblokjes aan met 1 liter water in een grote pan. Zodra het kookt mag hier de kalfspoelet bij. Tevens gooi je dan hier ook de kruiden bij; doe dit een beetje op smaak.
 4. Gooi de winterpeen, de bleekselderij, de prei en 1 gesnipperd uitje in de pan bij de kalfspoelet.
 5. Maak het gehakt aan met paneermeel en draai hier kleine balletjes van.
 6. Als je groenten en poelet ongeveer 20 minuten ‘t koken zijn, pleur je hier de balletjes bij.
 7. In de tussentijd bak je in een apart pannetje de champignons op in 40 gram roomboter en een flinke scheut citroensap.
 8. Maak 1 bouillonblokje aan met 500 ml water.
 9. In nog ’n pan gaan we de roux maken. Laat de 60 gram van de roomboter smelten en gooi hier de overgebleven ui bij. Bak dit eventjes mooi door en tyf hier voorzichtig en met beleid de bloem bij.
 10. Schenk hier rustig de 500 ml bouillon bij, doe dit niet in een keer maar stapsgewijs en blijf constant roeren. Je roux is pas goed als hij stevig van structuur is.
 11. Breng de roux op smaak met zout en peper en meng hier daarna de blikjes tomatenpuree doorheen.
 12. Gooi nu de roux bij de grote pan met poelet en groenten, gooi meteen erna ook de champignons erbij.
 13. Als het goed is heb je nu 1 grote pan, meng dit goed door elkaar en laat het nog eventjes pruttelen. Breng het prutje verder op smaak met de worcestersaus; ik gebruik meestal iets van 5 scheutjes. Gooi er eventueel nog een zuurtje doorheen met nog wat citroensap.
 14. Je tête de veau is klaar! Dat viel allemaal best wel mee he? Serveer dit gerecht met vers afgebakken brood; zilveruitjes; augurken en een eitje!
Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *