Mooie gerechten voor iedereen

Pindakaas met gezouten karamel

Pindakaas met gezouten karamel

‘’Karamel-zeezout’’; zo’n beetje de nieuwe hazelnoot van 2018. (#neverforget de lang-vergeten periode toen we overal hazelnoot in kwakte) In 2016 steeg de o-zo simpele combinatie naar hemelse hoogte. Van de populaire combinatie vind je tegenwoordig wel in ieder schap van de supermarkt een variant van terug. Ik weet zelf niet precies wat ik ervan vind, ik ben er niet echt obsessed mee maar ik heb er ook zeker geen hekel aan. Het gaat goed met bepaalde voedingswaren; dus als ik bijvoorbeeld praat over ijs dan heb ik zoiets van “Yass queen pleur d’r maar doorheen heurr’’. Maar tegenwoordig slaat men een beetje door, ik bedoel; als we zo doorgaan zitten we over een jaartje opgescheept met de karamel-zeezout bitterbal of vegen wij straks onze grote beurt af met salted-caramel-scented toilet paper. And I am just not ready for that. Toch vind ik karamel zeezout wel lekkâh in mijn pindakaas.

En wat fijn, pindakaas is namelijk momenteel gewoon super hot. Calvé produceert om de haverklap een nieuwe variant, overal poppen pindakaas-stores op en ik heb mijzelf hier dus ook is even goed in verdiept. Pindakaas is dus gewoon weer helemaal terug; en #Kevduchef zou #Kevduchef niet zijn als hij gewoon weer lekker achter de trend aansukkelt.

Dus hierbij; Pindakaas! Met gezouten karamel…Hier had Pietertje ook wel graag groot mee willen worden; niet te vergeten dat hij waarschijnlijk ook Morbide Obesitas zou hebben voor zijn dertigste. Want ja, karamel is gewoon niet echt heel erg gezond. Hoe graag ik dat ook zou willen. Suiker is de basis van de karamel, en suiker is a carb. (is butter a carb?)

Ok, ik moet eerlijk zeggen dat karamel mij vroeger nooit echt gemakkelijk afging; ik eindigde altijd met klodders karamel in mijn haar en mijn pannetje naar de tyfus. Niet te vergeten dat die penetrante geur van verbrand suiker nog zeker een maand in mijn huis hing. Maar nu (na 88000 pogingen) ben ik er echt een pro in geworden. Dus als ik het kan, kan jij het ook. Spring snel die keuken in en begin die pinda’s te vermalen. <3

#eerstelevenslesvan2k19: Ongezouten-karamel is passé. Daar kun je gewoon echt niet meer mee aankomen. Ken je trends sgat.

Ps. Dit recept is voor drie potten (ja drie ja, vreet er zelf twee op en geef er aub eentje aan je moeder ofzo egoïstisch kreng dat je bent.) Sharing is caring hun.

Ingrediënten ( voor drie potjes)

750 gram Ongezouten pinda’s
100 ml Arachideolie
Op smaak Zeezout
100 gram Kristalsuiker
5 eetlepels Kraanwater
50 gram Gezouten roomboter
100 ml verse slagroom

 

Stappenplan

 1. Vermaal de pinda’s in de keukenmachine/blender/staafmixer tot ze in mooie kleine stukjes zijn; je kunt zelf beslissen hoe grote stukjes pinda je erin wilt laten.
 2. Schenk tijdens het vermalen rustig de olie erbij; doe dit geleidelijk want je wilt niet dat je pindakaas te dun wordt.
 3. Pleur hier ongeveer een half theelepeltje zout bij.
 4. Nu beginnen we aan de karamel.
 5. Flikker de suiker in de pan en tyf hier het water bij, beweeg het pannetje even zodat de suiker helemaal bedekt is met het water.
 6. Zet dit op laag vuur.
 7. Laat het een tijdje borrelen; ga er nou aub niet in lopen roeren.
 8. Laat het pruttelen tot het lichtbruin is en begin dan te roeren, doe dit ongeveer een halve minuut en haal het pannetje dan van het vuur.
 9. Warm de slagroom even op in een ander pannetje of de magnetron zodat het ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de karamel.
 10. Schenk hier de slagroom bij, het gaat erg schuimen dus doe dit geleidelijk.
 11. Als laatst roer je de roomboter door de karamel heen en top je dit af door er wat zeezout te grinden boven je karamel. (#twerk)
 12. Schenk de karamel door de pindakaas en pleur er eventueel nog wat zout bij.
 13. Verdeel de pindakaas over drie potten.
 14. Klaar is kees<3

 

Delen
Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *